Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Dzisiaj polecam prosta w przygotowaniu smakowite danie jakiem jest zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym.

Składniki
  • 8-10 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażania mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego
składniki na sos
  • 200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
  • 150 g tartego żółtego sera
  • jajko
  • sól pieprz
  • szczypiorek do posypania

  • oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem
Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.

Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać mięso mielone. Podsmażone mięso doprawić solą i pieprzem, na koniec dodać przecier pomidorowy i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.

Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. Na ziemniaki wylać 1/3 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły. Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.

One thought on “Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Zostaw komentarz