Schabowe sakiewki

Schabowe sakiewki
Schabowe sakiewki

Komu nie smakuje rolada? Ale i ona czasami się znudzi, dla odmiany można zrobić schabowe sakiewki.

Schabowe sakiewki z kluskami i kapustą

Składniki:  na 4 porcje

4 średniej grubości plastry schabu
20 dag mięsa mielonego
1 średnia cebula
sól, pieprz
sos worcestershire
4 łyżki oleju

Wykonanie:

Schab dobrze rozbić, delikatnie posolić i dodać pieprzu, oraz polać sosem worcetershire aby skruszało. Mięso mielone przyprawić solą i pieprzem. Cebulę zetrzeć na tarce i dokładnie wymieszać z mięsem. Uformować 4 kulki z mięsa mielonego i położyć na rozbitym schabie, uformować na kształt sakiewki i związać nitką. Delikatnie obsmażyć  na oleju, po obsmażeniu podlać wodą i dusić ok godziny (co jakiś czas podlewać wodą aby się nie przypaliły).  Można podawać w sosie własnym lub doprawić sosem pieczeniowym.

Zostaw komentarz