Dzisiaj polecam ciasto o pięknej nazwie arbuz. Jest to ciasto szpinakowe z masą z bitej śmietany z serkiem maskarpone z galaretką.

Składniki na ciasto
- 60 g cukru
- 2 jajka
- cukier wanilinowy
- 80 ml oleju
- 130 g mąki
- łyżeczka proszku do pieczenia
- 150 g szpinak
Składniki na krem
- 250 ml śmietanki 30 %
- 250 g serka maskarpone
- 2 łyżki cukru pudru
- Borówki
- 2 galaretki czerwone malinowe lub truskawkowe
- 750 ml wody

Wykonanie
Na początek przygotować galaretki w 750 ml wody według wskazówek na opakowaniu.
Szpinak blendjemy z olejem. Nie musimy używać całego oleju do blendowania, jednak cały olej musimy dodać do ciasta.
Jajka ubijamy na puszysta masę z cukrem oraz cukrem wanilinowym, a następnie małymi porcjami dodajemy szpinak.
Mąkę mieszamy razem z proszkiem do pieczenia i na dwa razy dodajemy do masy jajecznej ze szpinakiem. Mąkę nie mieszamy już mikserem tylko łopatką.
Ciasto wykładamy na tortownicę i pieczemy w temperaturze 160 stopni przez 30 minut.
Nasuwa się pytanie jaka ma być średnica tortownicy ja użyłam 30 cm ale można użyć mniejszej wówczas ciasto będzie wyższe. Wówczas można ciasto przekroić na pół i środek przełożyć kremem.
Gdy ciasto będzie już upieczone i wystudzone wykładamy krem na kremie układamy borówki i zalewamy tężejącą galaretką
Przygotowanie kremu
Schłodzoną śmietankę ubijamy z cukrem pudrem, gdy pojawią się pierwsze fale małymi porcjami dodajemy serek mascarpone.