Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Kruche ciasto ze śliwkami i bezą

Dzisiaj polecam kruche ciasto ze śliwkami i bezą. Ciasto jest proste w przygotowaniu i bardzo szybko znika z talerza. Wystarczy kilka składników, aby stworzyć pyszny deser, który idealnie pasuje do popołudniowej kawy lub herbaty. Aromatyczne śliwki doskonale komponują się z delikatną bezą, tworząc niepowtarzalny smak, który zachwyci każde podniebienie. To ciasto jest również doskonałym pomysłem na poczęstunek dla niespodziewanych gości, ponieważ przygotowanie go nie zajmuje dużo czasu, a efekt jest naprawdę imponujący.

Składniki:

  • 250 g mąki
  • 3 łyżki cukru pudru
  • 200g zimnego masła
  • 5 żółtek
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli

Składniki na bezę

  • 5 białek
  • 220 g cukru
  • 40 g mąki ziemniaczanej
  • łyżka soku z cytryny
  • 2 łyżki oleju
  • ok 800g śliwek
  • 2 łyżki bułki tartej

Wykonanie:

Mąkę przesiewamy razem z proszkiem i cukrem pudrem. Dodajemy sól oraz kawałki zimnego masła. Siekamy nożem lub używamy siekaczki do ciasta kruchego. Dodajemy żółtka i zagniatamy na jednolite ciasto. Do przygotowania ciasta możesz użyć np. malaksera. Gotowe ciasto dzielimy na dwie części (jedna troszkę większa od drugiej) owijamy folią spożywczą i wkładamy na około 2 godz. do zamrażarki.


Formę o wym. 25×25 cm wykładamy papierem do pieczenia. Ścieramy większą część na tarce o grubych oczkach i równomiernie rozkładamy lekko dociskając. Podpiekamy w temp. 180 C przez około 20 min. Wyjmujemy i oprószamy połową bułki tartej. Układamy połówki śliwek rozcięciem ku górze i oprószamy pozostałą bułką tartą.
Białka miksujemy na sztywną masę. Pod koniec miksowania dodajemy stopniowo cukier, przesianą mąkę, sok z cytryny oraz olej. Wykładamy na śliwki i ścieramy pozostałą część ciasta. Pieczemy w temp. 180 C przez około 40-45 min. Ciasto kruche ze śliwkami i bezą po upieczeniu oprószamy cukrem pudrem.

Zostaw komentarz