Dzisiaj polecam bardzo mocno czekoladowe muffinki, z kawałkami czekolady. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku. Idealnie nadają się na deser lub przekąskę do popołudniowej kawy. Można je również udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem dla dodatkowego smaku. Są łatwe do przygotowania i z pewnością zachwycą wszystkich miłośników czekolady.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/08/IMG_6751.jpg?resize=600%2C400)
Krótki film jak przygotować bardzo mocno czekoladowe muffinki
Składniki
- 250 g mąki pszennej
- 110 g cukru białego
- 100g kakao
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 110g cukru trzcinowego
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- 125 ml mleka
- 200g jogurtu naturalnego
- 100 g stopionego masła
- 100 g czekolady gorzkiej
- 2 jajka
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/08/IMG_6740.jpg?resize=600%2C400)
Wykonanie:
Jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, kakao, cukier biały i trzcinowy, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej większej misce mieszamy składniki mokre. Na początek jajka mieszamy z jogurtem naturalnym, gdy już będą dokładnie wymieszane dodajemy mleko oraz stopione przestudzone masło.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2021/08/IMG_6737.jpg?resize=600%2C400)
Następnie do mokrych składników dodajemy składniki suche. Na koniec dodajemy posiekaną czekoladę. Wszystko krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do papilotek (12 sztuk).Bardzo mocno czekoladowe muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.