Bardzo mocno czekoladowe muffinki

Bardzo czekoladowe muffinki

Dzisiaj polecam bardzo mocno czekoladowe muffinki, z kawałkami czekolady. Muffinki są puszyste i wilgotne w środku. Idealnie nadają się na deser lub przekąskę do popołudniowej kawy. Można je również udekorować polewą czekoladową lub posypać cukrem pudrem dla dodatkowego smaku. Są łatwe do przygotowania i z pewnością zachwycą wszystkich miłośników czekolady.

Krótki film jak przygotować bardzo mocno czekoladowe muffinki

Składniki

  • 250 g mąki pszennej
  •  110 g cukru białego
  • 100g kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 110g cukru trzcinowego
  • ½ łyżeczki sody oczyszczonej
  • 125 ml mleka
  • 200g jogurtu naturalnego
  • 100 g stopionego masła
  • 100 g czekolady gorzkiej
  • 2 jajka

Wykonanie:

Jednej misce mieszamy składniki suche: mąka, kakao, cukier biały i trzcinowy, sodę oraz proszek do pieczenia. W drugiej większej misce mieszamy składniki mokre.  Na początek jajka mieszamy z jogurtem naturalnym, gdy już będą dokładnie wymieszane dodajemy mleko oraz stopione przestudzone masło.

Następnie do mokrych składników dodajemy składniki suche. Na koniec dodajemy  posiekaną czekoladę. Wszystko krótko mieszamy. Ciasto wykładamy do papilotek (12 sztuk).Bardzo mocno czekoladowe muffinki pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 25 minut.

Zostaw komentarz