Ucierane ciasto ze śliwkami

Ucierane ciasto ze śliwkami

Dzisiaj polecam ucierane ciasto ze śliwkami. Jest to pyszny deser, który można przygotować stosunkowo szybko i bez większego wysiłku. Śliwki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami, takimi jak jabłka, gruszki czy truskawki. Ciasto to doskonale smakuje zarówno na ciepło, jak i na zimno, świetnie komponując się z popołudniową herbatą lub poranną kawą. Polecam spróbować, ponieważ ucierane ciasto ze śliwkami to idealna propozycja na każdą okazję, od codziennej przekąski po bardziej uroczyste spotkania z rodziną i przyjaciółmi.

Składniki

  • 250 g masła
  • 240 g cukru
  • 6 jajek
  • 300 g mąki pszennej
  • 60 g mąki ziemniaczanej
  • 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 cukier wanilinowy

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 masła
  • 20 g cukru pudru

Śliwki

Wykonanie

Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Jak masa będzie już puszysta, powoli dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania powoli dosypywać mąkę, ciągle ucierając. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, przełożyć na formę wyłożoną papierem.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na cieście i posypać kruszonką .

Zostaw komentarz