Dzisiaj polecam ucierane ciasto ze śliwkami. Śliwki można zastąpić dowolnymi ulubionymi owocami.

Składniki
- 250 g masła
- 240 g cukru
- 6 jajek
- 300 g mąki pszennej
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 cukier wanilinowy
Kruszonka
- 100 g mąki
- 70 masła
- 20 g cukru pudru
Śliwki
Wykonanie
Masło utrzeć z cukrem na puszystą masę. Jak masa będzie już puszysta, powoli dodawać po jednym jajku ciągle ucierając. Obie mąki wymieszać z proszkiem do pieczenia. Pod koniec ucierania powoli dosypywać mąkę, ciągle ucierając. Gdy masa będzie już dokładnie wymieszana, przełożyć na formę wyłożoną papierem.

Śliwki umyć, przekroić na pół i wyciągnąć pestki. Poukładać na cieście i posypać kruszonką .