Potrawka z kurczaka
Potrawka z kurczaka
Często
zostaje nam mięso z rosołu i nie wiadomo
jak wykorzystać pozostałe mięso. Polecam potrawkę z kurczaka. Trudno mi podać
ilość składników oby podać dokładny przepis, bo każdy z nas ma inna ilość
mięsa.
Każdy musi dopasować do ilości swojego mięsa.
Składniki:
mięso z czterech ćwiartek z kurczaka
pęczek zielonej pietruszki
3-4 gotowane średnie marchewki z rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok litra rosołu
Wykonanie:
Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i drobno pokroić. Marchewkę również drobno pokroić.
Masło roztopić na małym ogniu w garnku i dodać do niego mąkę. Zrobi się z tego jedna wielka kluska, ale to nic nie szkodzi, małymi partiami dolewać bulion. Gdy już nie będzie żadnych grudek można dodawać mięso, marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Podawać z ryżem lub ziemniakami.