Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Potrawka z kurczaka

Często zostaje nam mięso z rosołu  i nie wiadomo jak wykorzystać pozostałe mięso. Polecam potrawkę z kurczaka. Trudno mi podać ilość składników oby podać dokładny przepis, bo każdy z nas ma inna ilość mięsa.
Każdy musi dopasować do ilości swojego mięsa.

Składniki:

 mięso z czterech ćwiartek z kurczaka
pęczek zielonej pietruszki
3-4 gotowane średnie  marchewki z rosołu
2 łyżki masła
2 łyżki mąki
ok litra rosołu

Wykonanie:

Mięso wyjąć z rosołu, oddzielić od kości i drobno pokroić. Marchewkę również drobno pokroić.

Masło roztopić  na małym ogniu w garnku i dodać do niego mąkę. Zrobi się z tego jedna wielka kluska, ale to nic nie szkodzi, małymi partiami dolewać bulion. Gdy już nie będzie żadnych grudek  można dodawać mięso, marchewkę oraz posiekaną pietruszkę. Doprawić do smaku solą i pieprzem.

Podawać z ryżem lub ziemniakami.

Zostaw komentarz