Wilgotne ciasto z owocami

Wilgotne ciasto z owocami

Dzisiaj polecam bardzo wilgotne ciasto z owocami na jogurcie naturalnym. Jest to idealny przepis na letnie dni, kiedy mamy pod dostatkiem świeżych owoców. Można użyć sezonowych owoców, takich jak truskawki, maliny, jagody czy brzoskwinie, które dodadzą ciastu nie tylko smaku, ale również koloru. Jogurt naturalny sprawia, że ciasto jest nie tylko wilgotne, ale także delikatne i miękkie. Przepis jest bardzo prosty i szybki w wykonaniu, więc nawet początkujący kucharze sobie z nim poradzą. Smacznego!

Składniki

  • 240 g mąki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 200 g cukru
  • 2 jajka
  • cukier wanilinowy
  • 50 g stopionego masła lub oleju
  • 250 ml (duży ) jogurt naturalny

Kruszonka

  • 100 g mąki
  • 70 g masła
  • 30 g cukru pudru
  • Cukier puder do posypania
  • 700 g dowolnych owoców

Wykonanie

Przygotowanie kruszonki

Mąkę , cukier puder oraz masło razem mieszamy i robimy małe grudki, odstawiamy do schłodzenia.

Jajka wraz z cukrem i cukrem wanilinowym ubijamy na puszystą pianę (na wysokich obrotach). Następnie dodajemy stopione przestudzone stopione masło, jogurt naturalny oraz małymi partiami mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia(zmniejszamy obroty aby nie chlapało).

Gotowe ciasto wykładamy do formy układamy owoce i posypujemy schłodzona kruszonką. Pieczemy w temp. 180 stopni przez ok 40-45 minut.

Zostaw komentarz