Ciasto biszkoptowe z galaretką

Ciasto biszkoptowe z galaretką

Dzisiaj polecam ciasto biszkoptowe z galaretką

Składniki na biszkopt o wymiarach 25X20 (piekłam w rancie)

2 jajka
55 g cukru
5 g cukru wanilinowego
40 g mąki tortowej
20 g mąki ziemniaczanej
3 g proszku do pieczenia

Połączyć mąkę pszenną, ziemniaczana  i proszek do pieczenia.
Oddzielić białka od żółtek i ubić na sztywną piane, następnie powoli dodawać cukier i żółtka. Jak już wymieszamy żółtka małymi porcjami (podzielić na dwie porcje), dodawać przesiana mąkę i wymieszać łopatką.
Piec w temperaturze 150 stopni do zarumienienia się ciasta, pod koniec zwiększyć temperaturę do 200 stopni. Najlepiej sprawdzić czy ciasto jest upieczone patyczkiem. Delikatnie wkładamy patyczek  do piekarnika i nakłuwamy ciasto (nigdy nie wyciągamy biszkoptu bo może powstać zakalec), jeżeli po wyciągnięciu patyczek będzie suchy ciasto jest już upieczone.
Upieczony biszkopt wyłożyć na kratkę, odkleić papier i dobrze wychłodzić.

Składniki na krem

150 ml śmietanki 36%
30 g cukru pudru
5 g żelatyny
30 ml wody

Śmietankę dobrze schłodzić w lodówce. Żelatynę namoczyć w wodzie, kiedy cała woda się wchłonie lekko ją podgrzać (w mikroweli 10 sekund lub w kąpieli wodnej). Śmietankę ubijać na wolnych obrotach i powoli dodawać cukier puder. Gdy śmietanka wyraźnie zacznie gęstnieć (widać fale  pozostawione przez mikser) powoli wlewać żelatynę, dalej ubijać na wolnych obrotach do uzyskania odpowiedniej konsystencji.

Wykończenie

2 opakowania dowolnej galaretki
0,7 l wody
dowolne owoce

Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.

Przestudzony biszkopt wkładamy do formy w której się piekł (dlatego najlepiej w rancie cukierniczym), na biszkopt nałożyć cienką warstwę kremu. Poukładać dowolne owoce i zalać tężejącą galaretką.
Odstawić do schłodzenia.

Zostaw komentarz