Tarta ze szparagami

Tarta ze szparagami

Dzisiaj polecam tarte ze szparagami

Składniki na ciasto

250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
¼ łyżeczki soli

szparagi
małą puszka kukurydzy
2 jajka
100 ml śmietanki
50 ml mleka
3 łyżki startego sera parmezanu
sól, pierz

Z podanych składników zagnieć ciasto.
Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ciasto się schłodziło.

Po schłodzeniu na tarte nakłuć  widelcem i położyć pergamin, na pergamin nasypać coś na obciążenie (u mnie fasola). Podpiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni.

Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę.

Jajka roztrzepujemy z śmietanką, mlekiem i serem. Doprawiamy przyprawami i wylewamy na  tarte.

Wszystko razem jeszcze zapiekamy przez 15-20 minut.

2 thoughts on “Tarta ze szparagami

Zostaw komentarz