![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2442.jpg?resize=500%2C333&ssl=1)
Składniki na ciasto
250 g mąki
125 g zimnego masła
1 jajko
¼ łyżeczki soli
szparagi
małą puszka kukurydzy
2 jajka
100 ml śmietanki
50 ml mleka
3 łyżki startego sera parmezanu
sól, pierz
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2453.jpg?resize=500%2C333&ssl=1)
Z podanych składników zagnieć ciasto.
Wylep nim dno i boki tortownicy. Wstaw do lodówki na 30 minut, aby ciasto się
schłodziło.
Po schłodzeniu na tarte nakłuć widelcem i położyć pergamin, na pergamin nasypać coś na obciążenie (u mnie fasola). Podpiekać przez 15 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu zdjąć pergamin i podpiekać jeszcze ok 10 minut bez obciążenia do momentu aż ciasto się zarumieni.
Na podpieczone ciasto układamy szparagi i posypujemy kukurydzę.
Jajka roztrzepujemy z śmietanką, mlekiem i serem. Doprawiamy przyprawami i wylewamy na tarte.
Wszystko razem jeszcze zapiekamy przez 15-20 minut.
jak apetycznie!
Pyszna tarta.