Zupa krem z dyni

Zupa krem z dyni + FILM

Dzisiaj polecam zupę krem z dyni – idealną na chłodne dni, kiedy potrzebujemy czegoś rozgrzewającego i sycącego. Jest to danie zarówno zdrowe, jak i niezwykle aromatyczne, które dodatkowo można wzbogacić różnymi dodatkami, jak śmietana, prażone pestki dyni, czy nawet odrobiną ostrej papryczki chili dla bardziej odważnych. Prosta w przygotowaniu i zawsze smakuje wyjątkowo, sprawiając, że każdy posiłek staje się małym świętem.

Składniki

  • 750 g dyni (po obraniu)
  • 250 g ziemniaków ( 3 średnie)
  • 300 g pomidorów (2 sztuki) lub
  • 3 szklanki bulionu (750 ml)
  •  cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżeczka przyprawy kurkumy w proszku
  • imbir w proszku ½ łyżeczki lub świeży ok 2 cm
  • 2 łyżki oleju
  • kwaśna śmietana
  • grzanki

Wykonanie

Dynię obrać ze skórki, usunąć nasiona i miąższ pokroić w kostkę. Ziemniaki również obrać i pokroić w kostkę.

W garnku na oliwie zeszklić pokrojoną w drobną kostkę oliwę. Obrany czosnek przecisnąć przez praskę i zeszklić razem z cebulą.

Gdy już podsmażymy, dodać gorący bulion i zagotować. Po zagotowaniu zmniejszyć ogień do średniego i gotować przez ok 10 minut.

Świeże pomidory sparzyć, obrać ze skórki i pokroić w grubszą kostkę i dodać do zupy. Wszystko dokładnie wymieszać i gotować przez ok 10 minut lub do miękkości warzyw. Po ugotowaniu zmiksować w blenderze.

Doprawić solą, kurkumą i imbirem do smaku.

Zostaw komentarz