Zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym

Dzisiaj polecam zapiekankę ziemniaczaną z mięsem mielonym, która jest idealna na sycący obiad lub kolację. Ta potrawa jest nie tylko smaczna, ale również łatwa do przygotowania. Wystarczy kilka podstawowych składników, aby stworzyć pyszne danie, które z pewnością zadowoli całą rodzinę. Ziemniaki zapiekane z mięsem mielonym, serem i aromatycznymi przyprawami to klasyk, który zawsze cieszy się dużym uznaniem. Można do niej dodać również ulubione warzywa, takie jak papryka, pomidory czy cebula, aby wzbogacić smak i wartości odżywcze. Polecam wypróbować ten przepis, gdyż zapiekanka ziemniaczana z mięsem mielonym to prawdziwy hit w kuchni!

Składniki

  • 8-10 ziemniaków
  • 500 g mięsa mielonego
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • olej do podsmażania mięsa
  • 2 łyżki przecieru pomidorowego

Składniki na sos

  • 200 ml śmietanki 18 % lub 30 %
  • 150 g tartego żółtego sera
  • jajko
  • sól pieprz
  • szczypiorek do posypania

oliwa z oliwek lub olej do posmarowania naczynia i skropienia ziemniaków przed pieczeniem

Wykonanie

Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie 10-15 minut od momentu zaczęcia gotowania się wody. Długość gotowania zależy od wielkości ziemniaków, maja być lekko podgotowane nie do miękkości.

Cebulę podsmażyć wraz z czosnkiem na oleju, gdy cebula będzie już podsmażona dodać przecier pomidorowy. Następnie dodajemy mięso, doprawiamy solą i pieprzem, i smażyć jeszcze 2-3 minuty.

Gdy mięso i ziemniak będą się studzić przygotowuje sos.

Jajko roztrzepać dodać starty żółty ser oraz śmietankę wszystko dokładnie wymieszać i doprawić solą i pieprzem.

Spód naczynia żaroodpornego wysmarować olejem lub oliwą. Ziemniaki pokroić na cienkie plasterki i układać na zakładkę. Na ziemniaki wylać 1/2 sosu, na sos wyłożyć podsmażone mięso mielone. Następnie na mięso wykładamy pozostały sos, delikatnie wciskając, na sos układamy drugą warstwę ziemniaków również na zakładkę. Oprószamy solą i pieprzem i skrapiamy oliwą lub olejem aby ziemniaki się nie spaliły.

Zapiekankę pieczemy ok 30-45 minut w temp. 200 stopni. Po upieczeniu posypać szczypiorkiem.

Zostaw komentarz