Domowa kostka rosołowa

Domowa kostka rosołowa

Dzisiaj polecam domową kostkę rosołową.

Często dla wzmocnienia smaku potraw możemy dodać małą kostkę warzyw i przypraw. Polecam wszystkim wypróbować, ponieważ jest to zdrowa alternatywa dla sklepowych kostek rosołowych, które często zawierają wiele sztucznych dodatków i konserwantów. Domowa kostka rosołowa jest łatwa do przygotowania i może być przechowywana w lodówce przez kilka tygodni. Można ją wykorzystać nie tylko do zup, ale również do sosów, gulaszy oraz innych dań jednogarnkowych. Wystarczy dodać mały kawałek domowej kostki do swoich ulubionych potraw, aby nadać im głębszy i bardziej wyrazisty smak.

Składniki:

Warzywa

  • 3 średnie marchewki
  • por (biała i jasno zielona część)
  • pietruszka korzeń
  • ½ selera
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku

Zioła i przyprawy

  • 2 listki laurowe
  • łyżeczka suszonego lubczyku
  • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
  • 2 czubate łyżki soli
  • ½ łyżeczki pieprzu
  • ¼ łyżeczki kurkumy
  • ¼ łyżeczki słodkiej papryki

Dodatkowo

  • szklanka wody
  • 2 łyżki masła

Wykonanie:

Warzywa oczyszczamy, obieramy i rozdrabniamy za pomocą tarki. Na głębokiej patelni rozgrzewamy masło, po czym dodajemy cebulę. Gdy cebula się zeszkli dodajemy czosnek i razem przez chwilę smażymy. Gdy czosnek z cebulą będą już podsmażone dodajemy resztę warzyw i wszystko dokładnie mieszamy.

Zostaw komentarz