Dzisiaj polecam pasztet z indyka wraz z filmem. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, można go podawać jako przekąska lub z pieczywem.
Pasztet po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia, musi stężeć. Niestety moi domownicy zawsze są niecierpliwi i nie mogą

Składniki
- 700 g fileta z indyka
- 200 g wątróbek drobiowych
- 3 jajka
- 2 bułki
- 2-3 marchewki
- 250 ml ciepłego mleka
- liść laurowy
- ziele angielskie
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
Wykonanie
Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.

Bułki namoczyć w ciepłym mleku, następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.
Wyłożyć do foremki aluminiowej i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.