Pasztet z indyka + FILM

pasztet z indyka

Dzisiaj polecam pasztet z indyka wraz z filmem. Pasztet jest prosty w przygotowaniu, można go podawać jako przekąska lub z pieczywem.

Pasztet po upieczeniu zostawić w foremce do całkowitego wystudzenia, musi stężeć. Niestety moi domownicy zawsze są niecierpliwi i nie mogą

Składniki

  • 700 g fileta z indyka
  • 200 g wątróbek drobiowych
  • 3 jajka
  • 2 bułki
  • 2-3 marchewki
  • 250 ml ciepłego mleka
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • sól
  • pieprz
  • gałka muszkatołowa

Wykonanie

Wątróbki dokładnie oczyścić i ugotować. Filet pokroić na mniejsze kawałki i ugotować do miękkości z marchewką, liściem laurowym i zielem angielskim.

Bułki namoczyć w ciepłym mleku,  następnie odcisnąć. Przestudzone mięso, wątróbki, marchewki oraz bułki zmielić . Do zmielonej masy dodać jajka doprawić solą, pieprzem oraz gałką muszkatołową. Jeżeli masa jest zbyt gęsta podlać wywarem powstałym z gotowania mięsa.

Wyłożyć do foremki aluminiowej i piec ok 90 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz