Dzisiaj polecam dżem dyniowy
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/10/IMG_4175.jpg?resize=600%2C400)
Składniki:
- 2 kg dyni
- 50 g cukru (można dodać więcej jeżeli jest za mało słodkie)
- 3 pomarańcze
- cytryna
- łyżeczka cynamonu
- ok 2 cm świeżego imbiru (może być również w proszku)
- żelfix
Z dyni przygotować mus
Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.
Do przygotowanego musu dyniowego dodać drobno pokrojone pomarańcze, cytrynę, cynamon i imbir ( z cytryny i pomarańczy usunąć pestki i skórkę), ponownie wszystko zmiksować .
Chwilę gotować na małym ogniu, dodać żelfix.