Dżem dyniowy

Dżem dyniowy

Dzisiaj polecam dżem dyniowy

Składniki:

  •  2 kg dyni
  •  50 g cukru (można dodać więcej jeżeli jest za mało słodkie)
  • 3 pomarańcze
  • cytryna
  • łyżeczka cynamonu
  • ok 2 cm świeżego imbiru (może być również w proszku)
  •  żelfix

Z dyni przygotować mus
Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki  i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.
Do przygotowanego musu dyniowego dodać drobno pokrojone pomarańcze, cytrynę, cynamon  i imbir ( z cytryny i pomarańczy usunąć pestki i skórkę), ponownie wszystko zmiksować .

Chwilę gotować na małym ogniu, dodać żelfix.

Zostaw komentarz