Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego

Zupa dyniowa przygotowana z musu dyniowego

Dzisiaj polecam zupę dyniową przygotowana z musu dyniowego.

Składniki na zupę 4 porcje

  • jedna mała dynia
  • 2 ziemniaki
  • 2 marchewki
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • łyżka masła klarowanego
  • 2 łyżeczki świeżego imbiru tartego
  • bulion(ok 1-1,5 szklanki)
  • sól, pieprz do smak
  • przed podaniem posypać świeżo tartą gałką muszkatołową

Przygotowanie musu z dyni

Dynie pokroić razem ze skórka na mniejsze kawałki  i usunąć pestki. Kawałki dyni ułożyć skórka do dołu na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec ok 35 minut (wbity widelec powinien łatwo wchodzić). Wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić.
Upieczony miąższ dyni wyjąć i zmiksować go blenderem na gładką masę.

Wykonanie:

Na maśle klarowanym zeszklić drobno pokrojoną, zeszklić. Do cebuli dodać pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę, wszystko zalać bulionem, tak aby przykryło warzywa i gotować do miękkości. Gdy warzywa będą już miękkie dodać mus z dyni i wszystko razem zmiksować. Doprawić do smaku

Zostaw komentarz