Ziemniaki – cenne rady

ziemniaki-cenne rady

Dzisiaj chciałam się podzielić kilkoma radami na temat ziemniaków.

  1. Smak ziemniaków można poprawić, wrzucając do wody ,w której się gotują ząbki czosnku, koperek, natkę  pietruszki, lubczyk, liście laurowe
  2. Jeżeli wcześniej są obrane ziemniaki na placki lub pyzy, nie trzymaj ich długo w wodzie. Wypłucze się z nich nie tylko witamina C, ale również skrobia
  3. Starte ziemniaki ciemnieją jeszcze szybciej niż te obrane i pozostawione w całości. Aby temu zapobiec posyp je mąką
  4. Gotowane w mundurkach ziemniaki wymagają więcej soli niż obrane. Oprócz walorów smakowych przyprawa spowoduje że ziemniaki się nie rozgotują
  5. Frytki będą smaczniejsze i bardziej chrupiące, jeśli przed usmażeniem zanurzysz je na chwilę we wrzątku, a następnie dokładnie osuszysz
  6. Jeśli na obranych ziemniakach pojawiły się plamy, ugotuj je we wodzie z dodatkiem kilku kropli octu. Kartofle nie będą kwaśne, ale odzyskają kolor

Zostaw komentarz