Enchilada – tortille zapiekane z kurczakiem + FILM

Enchilada - tortille zapiekane z kurczakiem + FILM

Składniki

  • dwa opakowania dużych tortilli
  • 100 g ryżu
  • 500 g filetu z piersi kurczaka
  • cebula
  • czerwona papryka
  • puszka kukurydzy
  • puszka białej fasoli z puszki
  • 200 g tartej mozzarelli
  • świeża kolendra lub zielona pietruszka
  • papryczka chili

Przyprawienie kurczaka

  • 2 ząbki czosnku
  •  łyżeczki ostrej papryki
  • łyżeczka słodkiej papryki
  • 2 łyżeczki kuminu
  • łyżeczka suszonego oregano
  • łyżeczka posiekanej papryczki chili
  • 2 łyżki oleju

Sos pomidorowy

  • 380 g krojonych pomidorów (jeden kartonik )
  • ząbek czosnku
  • łyżka oliwy z oliwek
  • łyżeczka suszonego oregano
  • ½ łyżeczki kuminu
  • szczypta ostrej papryki
  • sól,  pieprz

Wykonanie

Ryż ugotować. Kurczaka pokroić na paski ok 2 cm. doprawić mieszanką przypraw i nasmarować 2 łyżkami oleju. Na rozgrzanej patelni z odrobina tłuszczu (ok 2-3 łyżki) obsmażyć kurczaka z każdej strony. Gdy kurczak będzie już dobrze usmażony osączyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku papierowym.

Cebulkę drobni posiekać i zeszklić na oleju. Do zeszklonej cebulki dodać pokrojoną w kostkę paprykę. Smażyć ok 3 minut co chwilę mieszając. Wszystkie składniki razem połączyć (cebulka z papryką, kurczak, kukurydza, fasola) i wszystko dokładnie wymieszać.

Sos pomidorowy

Czosnek obrać i przecisnąć przez praskę na rozgrzaną oliwę. Chwile podsmażyć i dodać pomidory i przyprawy. Doprawić solą, pieprzem i zagotować. Dotować na małym ogniu przez ok 10 minut.

Końcowe przygotowanie

Rozłożyć farsz na tortille, posypać serem (połową) i listkami kolendry, zwinąć w ruloniki. Zwinięte tortille ułożyć w formie, łączeniem do dołu, polać sosem i pospać pozostałym serem (połową) .

Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez ok 20 minut.

Zostaw komentarz