Ryżowa zapiekanka z kulkami

Ryżowa zapiekanka z kulkami

W końcu można jeździć na rowerze, ładna pogoda, ptaki śpiewają co jeszcze więcej trzeba, no chyba dobre jedzenie.

Ryżowa zapiekanka
Ryżowa zapiekanka

Składniki na 4 porcji:

1 cebula
40 dag mięsa mielonego
1 jajko
ostra papryka w proszku
2 łyżki bułki tartej
300 dag ryżu
3 dag masła
3 dag mąki
350 ml bulionu
150 ml śmietany 12%
1 mała puszka groszku konserwowego
1 mała puszka kukurydzy konserwowej
20 dag pomidorów koktajlowych
8 dag żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku

Wykonanie:

Ryż ugotować.
Cebule zetrzeć na tarce o grubych oczkach i wymieszać z mięsem. Dodać jajko, sól, pieprz oraz paprykę , dokładnie wymieszać i zagęścić bułką tartą. Z mięsa uformować lulki i smażyć na rozgrzanym oleju (ja smażyłam na patelni do grillowania  bez dodatku tłuszczu).
Masło rozpuścić, dodać mąkę zasmażyć. Podlać 350 ml bulionu i 150ml śmietany i, mieszając, gotować ok. 10 minut.
Groszek i kukurydzę osączyć. Pomidory pokroić na kawałki. Beszamel wymieszać z ryżem, groszkiem, kukurydzą i pomidorami. Mieszankę włożyć do naczynia żaroodpornego. Na wierzchu ułożyć kulki mięsne. Posypać tartym serem. Piec ok. 25 minut w temp. 180 stopni.

 

5 thoughts on “Ryżowa zapiekanka z kulkami

Zostaw komentarz