Makaron z klopsikami i sosem pomidorowym

Dzisiaj polecam makaron z małymi klopsikami oraz sosem pomidorowym, z ziołami. Klopsiki są delikatnie doprawione, a makaron ugotowany al dente, co sprawia, że całe danie jest niezwykle harmonijne. Sos pomidorowy przygotowany na bazie dojrzałych pomidorów, z dodatkiem cebuli, czosnku oraz mieszanki aromatycznych ziół, nadaje potrawie głębię smaku. Przyozdobione świeżą bazylią i startym parmezanem, danie to z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia. Idealne na rodzinny obiad lub romantyczną kolację.

Sos jest bardzo aromatyczny i moja rodzina wyjada zanim podsmażę klopsiki i ugotuje makaron, dlatego sosu zawsze robię podwójną porcję.

Składniki na 4 porcje:

  • 400 g makaronu
  • 400 g mielonego mięsa
  • ząbek czosnku rozgniecionego
  • jajko
  • 3 łyżki bułki tartej
  • sól, pieprz do smaku
  • zioła prowansalskie
  • olej do podsmażenia klopsików

Składniki na sos

  • puszka pomidorów krojonych
  • cebula
  • czosnek
  • sól, pieprz
  • zioła prowansalskie
  • papryka ostra

Wykonanie:

Mięso wymieszać z bułką tartą, czosnkiem, jajkiem oraz przyprawami.

Rozgrzać olej na płytkiej patelni i partiami obsmażyć klopsiki na równomiernie złoty kolor, często obracając.

Rozgrzać oliwę w rondlu, wrzucić cebulę i czosnek, obsmażyć przez 1-2 minuty, aż zmięknie. Dodać pomidory i doprawić przyprawami do smaku. Na lekkim ogniu przez 10-15 minut.

Przełożyć  do sosu klopsiki i wszystko jeszcze chwilę podsmażyć.

W czasie dochodzenia sosu ugotować makaron al dente w dużym garnku osolonej energicznie wrzącej wody. Ugotowany makaron przełożyć na półmisek i polać sosem z pulpetami. Podawać z pomidorkami koktajlowymi i świeżą bazylią.

Zostaw komentarz