Młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Młoda kapusta z boczkiem i pieczarkami

Dzisiaj polecam młodą kapustę z boczkiem i pieczarkami. Jest to tradycyjne danie, które idealnie nadaje się na rodzinny obiad lub kolację. Świeża, młoda kapusta w połączeniu z aromatycznym boczkiem i soczystymi pieczarkami tworzy wyjątkowy smak, który zachwyci każdego. Aby przygotować to danie, należy drobno posiekać kapustę, pokroić boczek i pieczarki, a następnie wszystko razem podsmażyć na patelni. Można dodać ulubione przyprawy, takie jak sól, pieprz, czosnek czy koperek, aby podkreślić smak potrawy. Podawaj z chrupiącym chlebem lub ziemniakami. Smacznego!

Nareszcie można już spotkać młodą kapustę, więc przygotowują ja na różne sposoby, gołąbki już były teraz robię różne warianty zasmażanej z różnymi przyprawami.

Składniki

  • główka kapusty młodej
  • 300 g pieczarek
  • cebula
  • 200 g wędzonego boczku
  • 3 ząbki czosnku
  • sól, pieprz do smaku
  • wędzona papryka
  • kminek mielony
  • łyżka masła
  • 2- 3 łyżki oleju

Wykonanie

Cebule obrać drobno pokroić i podsmażyć na oleju. Do podsmażonej cebuli dodać pokrojony w kostkę boczek, smażyć na małym ogniu aż powstaną chrupiące skwarki.

Pieczarki umyć pokroić na mniejsze kawałeczki i podsmażyć na maśle.

Kapustę drobno poszatkować posolić i  dusić na niewielkiej ilości wody, mieszając co jakiś czas ewentualnie podlać wodą. Dusimy aż zmięknie kapusta na koniec dodać czosnek drobno pokrojony lub przeciśnięty przez praskę.

Zostaw komentarz