Sałatka z awokado i pęczakiem + FILM

Sałatka z awokado i pęczakiem

Moja propozycja na dzisiaj to sałatka z pęczakiem i awokado. Sałatka jest przygotowana bez majonezu, więc jest mniej kaloryczna. Można ją również zabrać do pracy lub uczelnię na drugie śniadanie lub podwieczorek.

Składniki na 2 porcje

  • 100 g pęczaku (woreczek )
  • oliwa
  • sok z ½ cytryny
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 200g wędzonej piersi z kurczaka
  • 3 plasterki sera żółtego
  • ½ papryki
  • łodyga selera naciowego
  • awokado
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie

Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z oliwą(ja użyłam oliwy z dozowniku w spray).

Kurczaka wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, dodać do miski z pęczakiem. Następnie pokroić cebulkę razem ze szczypiorkiem, seler naciowy drobno pokrojony oraz pomidory. Z pomidorów dodajemy odrobinę oliwy. Paprykę pokroić w niewielkie słupki.

Awokado dodajemy dopiero na koniec skropione sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i zabieramy do pracy na drugie śniadanie.

Zostaw komentarz