Muffinki na białkach z czekoladą

Dzisiaj polecam muffinki na białkach z czekoladą, które są wyjątkowo puszyste i delikatne, idealne na każdą okazję. Dodatek czekolady sprawia, że są niezwykle aromatyczne i smakowite, a jednocześnie lekkie dzięki użyciu białek jaj.

Składniki

  • 280 g białka
  • 100 g masła
  • 70 g cukru
  • 40 g kakao
  • 100 g maki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • cukier waniliowy
  • 100 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na małe kawałeczki)

Wykonanie

Suche składniki razem połączyć. Miękkie masło dodać do suchych składników i delikatnie utrzeć łyżką.

Białka ubić na sztywno z cukrem. Jak piana będzie już sztywna  małymi porcjami na 2-3 razy dodać składniki suche z masłem i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać czekoladę.

Gotowe muffinki pieczemy ok 12-15 minut w temp 180 stopni.

Zostaw komentarz