Dzisiaj polecam muffinki na białkach z czekoladą, które są wyjątkowo puszyste i delikatne, idealne na każdą okazję. Dodatek czekolady sprawia, że są niezwykle aromatyczne i smakowite, a jednocześnie lekkie dzięki użyciu białek jaj.
Składniki
- 280 g białka
- 100 g masła
- 70 g cukru
- 40 g kakao
- 100 g maki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- cukier waniliowy
- 100 g gorzkiej czekolady (pokrojonej na małe kawałeczki)
Wykonanie
Suche składniki razem połączyć. Miękkie masło dodać do suchych składników i delikatnie utrzeć łyżką.
Białka ubić na sztywno z cukrem. Jak piana będzie już sztywna małymi porcjami na 2-3 razy dodać składniki suche z masłem i delikatnie wymieszać łyżką. Na koniec dodać czekoladę.
Gotowe muffinki pieczemy ok 12-15 minut w temp 180 stopni.