Dzisiaj polecam mini gyros zapiekany z ryżem. Ta pyszna, grecka inspiracja to doskonały sposób na szybki i sycący posiłek. Zapiekanka składa się z aromatycznego ryżu, soczystych kawałków mięsa oraz mieszanki tradycyjnych przypraw, co sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Idealnie nadaje się na obiad lub kolację i z pewnością zadowoli wszystkich członków rodziny.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2132.jpg?resize=500%2C333&ssl=1)
Można podać obiad, ale na zimno też można postawić na imprezowym stole.
Składniki na 6 małych porcji
- jeden duży filet z kurczaka
- woreczek ryżu
- mała puszka kukurydzy
- ½ papryki czerwonej
- 2 ogórki kiszone lub konserwowe
- 150 g sera żółtego
- jogurt naturalny
- ¼ szklanki keczupu
- przyprawa kebab- gyros
- sól, pieprz
- olej
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/kurczak.jpg?resize=500%2C325&ssl=1)
Wykonanie
Ryz ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/05/IMG_2129.jpg?resize=500%2C333&ssl=1)
Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem.
Gotowy mini gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.
smakowicie!