Mini gyros

Mini zapiekany gyros

Dzisiaj polecam mini gyros zapiekany z ryżem. Ta pyszna, grecka inspiracja to doskonały sposób na szybki i sycący posiłek. Zapiekanka składa się z aromatycznego ryżu, soczystych kawałków mięsa oraz mieszanki tradycyjnych przypraw, co sprawia, że danie jest niezwykle aromatyczne i pełne smaku. Idealnie nadaje się na obiad lub kolację i z pewnością zadowoli wszystkich członków rodziny.

Można podać obiad, ale na zimno też można postawić na imprezowym stole.

Składniki na 6 małych porcji

  • jeden duży filet z kurczaka
  • woreczek ryżu
  • mała puszka kukurydzy
  • ½ papryki czerwonej
  • 2 ogórki kiszone lub konserwowe
  • 150 g sera żółtego
  • jogurt naturalny
  • ¼ szklanki keczupu
  • przyprawa kebab- gyros
  • sól, pieprz
  • olej

Wykonanie

Ryz ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu.
Filety z kurczaka posypujemy przyprawą i podsmażamy na patelni. Kukurydze osączyć z zalewy. Paprykę i ogórki pokroić w drobna kostkę.
Z jogurtu i keczupu zrobić sos i doprawić do smaku przyprawami.

Ugotowany ryż wysypać na dno naczyń, na to układamy warstwami kolejno warzywa: kukurydza, ogórek, papryka. Na warzywa ponownie dajemy sos i kurczaka, wszystko posypujemy tartym serem.
Gotowy mini gyros zapiekamy 15-20 minut w temperaturze 180 stopni.

One thought on “Mini gyros

Zostaw komentarz