Dzisiaj polecam tartę z truskawkami
Tarta z truskawkami
Składniki na ciasto
1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
żółtko
tłuszcz i mąka do formy
Film jak przygotować ciasto kruche
Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.
Składniki na krem
250 ml mleka
12 g masła
1 jajko
50 g cukru
cukier wanilinowy
30 g mąki pszennej
17 g mąki ziemniaczanej
Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru i mleka utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.
Wrzące mleko wlać do masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.
Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto.
Wykończenie
2 opakowania
galaretki
700 ml wody
Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.
Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.
Pyszna tarta, jeszcze nie jadłam w tym roku truskawek.