Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Dzisiaj polecam tartę z truskawkami

Składniki na ciasto

1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
½ szklanki cukru pudru
szczypta soli
150 g masła
żółtko
tłuszcz i mąka do formy

Film jak przygotować ciasto kruche

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy  za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką  formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.

Składniki na krem

250 ml mleka
12 g masła
1 jajko
50 g cukru
cukier wanilinowy
30 g mąki pszennej
17 g mąki ziemniaczanej

Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru i mleka utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.

Wrzące mleko wlać do  masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać  masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.
Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto.

Wykończenie

2 opakowania galaretki
700 ml wody

Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.

Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie  układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.

One thought on “Tarta z truskawkami

Zostaw komentarz