Tarta z truskawkami

Tarta z truskawkami

Dzisiaj polecam tartę z truskawkami. To wyjątkowy deser, który zachwyca swoim słodkim smakiem i aromatem dojrzałych truskawek. Delikatne ciasto kruche doskonale komponuje się z soczystością owoców, tworząc harmonijną całość, którą można podziwiać nie tylko smakiem, ale i wyglądem. Idealnie pasuje na każdą okazję, czy to spotkanie z przyjaciółmi, rodzinny obiad czy po prostu chwila relaksu przy kawie. Tarta jest również stosunkowo łatwa w przygotowaniu, co czyni ją doskonałą opcją na szybki i efektowny deser.

Składniki na ciasto

  • 1 i ¾ szklanki mąki krupczatki
  • ½ szklanki cukru pudru
  • szczypta soli
  • 150 g masła
  • żółtko
  • tłuszcz i mąka do formy

Wykonanie

Mąkę, cukier puder i szczyptę soli przesiewamy i siekamy  za masłem, dodajemy żółtko i szybko zagniatamy ciasto.
Formujemy kulę, owijamy ją folią spożywczą i wkładamy do lodówki na 30 minut. Schłodzonym ciastem wykładamy wysmarowana i oprószoną mąką  formę . Ciasto nakłuwamy widelcem, następnie przykrywamy pergaminem i obciążamy fasolą lub kulkami do pieczenia.
Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez 17 minut. Po tym czasie ściągamy obciążenie i pieczemy jeszcze przez 8 minut.

Składniki na krem

  • 250 ml mleka
  • 12 g masła
  • 1 jajko
  • 50 g cukru
  • cukier wanilinowy
  • 30 g mąki pszennej
  • 17 g mąki ziemniaczanej

Zagotować ok 4/5 mleka z połową cukru i cukrem wanilinowym. Jajko połączyć z resztą cukru i mleka utrzeć rózgą, a następnie połączyć z mąka pszenną i mąką ziemniaczaną, wszystko dokładnie wymieszać.

Wrzące mleko wlać do  masy mączno-jajecznej, cały czas mieszając. Powstałą masę przelać do rondla i cały czas mieszając doprowadzić do wrzenia, gotować ok 3 minut. Masę zdjąć z ognia lekko ochłodzić i dodać  masło i dokładnie wymieszać aż do rozpuszczenia się masła.
Jeszcze ciepły krem możemy wyłożyć na ciepłe ciasto.

Wykończenie

  • 2 opakowania galaretki
  • 700 ml wody

Zagotować połowę wody w której następnie rozpuścimy dwie galaretki. Po dokładnym rozpuszczeniu się galaretek, dolewamy pozostałą cześć wody. I odstawiamy do stężenia.

Truskawki umyć oczyścić z szypułek i pokroić na cienkie plasterki. Na wystudzonym kremie  układać truskawki, a następnie zaląc wcześniej przygotowaną galaretką.

Gotową tarte z truskawkami odstawić w chłodne miejsce do stężenia galaretki.

One thought on “Tarta z truskawkami

Zostaw komentarz