Szybko, smacznie i zdrowo

Ciasta Desery Przekąski

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Szybkie ciasto z jabłkami i bakaliami

Jakiś czas temu mieliśmy imprezę w przedszkolu przy kawie i znajoma przyniosła pyszne ciasto. Długo musiałam czekać na  przepis ale warto było.

ciasto z jabłkami i bakaliami
ciasto z jabłkami i bakaliami

Składniki :

3 jabłka
½  szklanka cukru
2 małe  jajka
1 szklanki mąki
½  łyżeczka proszku do pieczenia
½  łyżeczka sody oczyszczonej
½  szklanka pokrojonych bakalii (rodzynki, orzechy, skórka pomarańczowa, migdały)

 Wykonanie:

Jabłka pokroić w kostkę, zasypać cukrem, dodać bakalie i odstawić na godzinę w chłodne miejsce. Następnie wbić jajka, wsypać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i sodą. Wszystkie składniki wymieszać i przełożyć do blaszki wysmarowanej tłuszczem i posypane kaszą manną. Piec ok 40 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni.

Gdy jabłka puszczą więcej soku można je trochę odsączyć.

Zobacz również

10 komentarzy

  1. ciacha z jabłkami uwielbiam, bakalie również, więc i mi by zasmakowało:)

  2. fajny, prosty przepis, a ciacho wygląda pysznie, na pewno wypróbuję

  3. nigdy nie piekłam, ale jadłam-jest cudowne;)

    Dzięki za przepis!

  4. Zachęcający przepis, na pewno sie skuszę…ale Twoje wyglada tak apetycznie, że ja od razu zrobię podwójną porcję.

  5. Nie dziwię się, że było warto czekać – prezentuje się super:-) Kiedyś jadłąm jabłecznik z orzechami i nie zapomnę tego smaku. Aż jestem ciekawa, czy smakuje podobnie:-)

  6. Super ciasto:) uwielbiam bakalie pod każdą postacią. A połączenie bakalii i ciasta – marzenie:)

  7. lubię takie szybkie ciasta;)

  8. Beagora :

    Zrobiłam dzisiaj. Pychotka. Dodałam troszke cukru waniliowego. Świetnie komponuje się z bakaliami.

    1. Ela :

      Bardzo sie ciesze że smakowało:)

  9. aaaddd :

    Robię to ciasto od kilku lat, jest świetne. Jedna uwaga – soku z jabłek absolutnie nie odsączać! Im go więcej, tym lepiej. Ja odstawiam pokrojone jabłka z cukrem na 1-2 godziny.

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: