Szybko, smacznie i zdrowo

Boże Narodzenie Ciasta Ciasteczka

Angielskie kruche ciasteczka

Angielskie kruche ciasteczka

Moja propozycja na dziś – angielskie kruche ciasteczka

Składniki na 40-50 sztuk:

400 g mąki
szczypta soli
25g cukru
2 opakowania cukru waniliowego
250 g zimnego masła

Wykonanie:

Mąkę przesiać na stolnicę i uformować z niej kopczyk. Posypać solą, cukrem i cukrem waniliowym. Masło pokroić na małe kawałki i rozłożyć na mące. Składniki najpierw posiekać dużym nożem lub rozdrobnić łopatką do ciasta, by powstały grudki. Następnie dłońmi szybko zagnieść gładkie ciasto. Jeśli ciasto będzie zbyt suche i łamliwe, można dodać 1-2 łyżki zimnej wody i ponownie wyrobić. Z ciasta uformować kulę, zwinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na minimum 60 minut. Blachę wyłożyć pergaminem. Piekarnik rozgrzać do 1800C (z termoobiegiem: do 1600C). Ciasto rozwałkować na oprószonej mąką stolnicy na placek grubości ok. 1 cm. Foremkami wycinać ciasteczka, rozłożyć na przygotowanej blasze w pewnej odległości od siebie. Blachę wstawić do piekarnika na środkową półkę, ciasteczka piec 18-20 minut. Po wyjęciu i ostygnięciu posypać cukrem pudrem.

Zobacz również

5 komentarzy

  1. prezenty własnoręcznie zrobione zawsze są lepsze:) takie ciastka to bardzo fajny pomysł na nie:)

  2. Takie kruche gwiazdki niejednemu Mikołajowi by posmakowały 🙂

  3. Mały błąd w przepisie, a raczej w temperaturze nagrzania piekarnika, o jedno 0 za dużo 🙂
    A prezenciki prezentują się wyśmienicie 🙂

  4. yhm, ciasteczka to genialny pomysł 🙂

    Dzięki za podpowiedź ;D

  5. jak świątecznie 🙂 fajnie dostać takie ciasteczka

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: