Piernik przekładany

Piernik przekładany

Dzisiaj polecam piernik przekładany, który idealnie sprawdzi się na świąteczny stół, aromatyczny, wilgotny i pełen korzennych przypraw. Ważne jest, aby przekładać go domowym powidłem śliwkowym lub inną ulubioną konfiturą, co wzbogaca smak i sprawia, że ciasto staje się jeszcze bardziej wyjątkowe.

Piernik przekładany, który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika z talerza.

Dzisiaj polecam piernik przekładany, który może długo poleżeć, ale niestety szybko znika. Piernik może nie zachęca wyglądem bo pękł mi podczas pieczenia ale nie jest naprawdę bardzo smaczny. Zachęcam zatem do wypróbowania i podzielania się opinią czy wam smakował.

Składniki na ciasto

  • 340 g maki
  • 100g masła
  • 250 ml mleka
  • 70 g cukru
  • płynny miód trzy łyżki (jedna czubata twardego miodu)
  • 2 jajka
  • powidła śliwkowe ok 3 łyżek
  • 2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • łyżka kakao
  • przyprawa do piernika

Składniki na polewę:

  • 100g czekolady mlecznej
  • 50 g masła
  • 50 ml mleka

Wykonanie

W rondelku podgrzewamy masło, miód, 3 łyżki powideł śliwkowych, kakao oraz przyprawę do piernika. Mieszając, podgrzewać do rozpuszczenia masła i powstania jednolitej masy. Przestudzić. W drugim rondlu podgrzewając rozpuścić cukier w mleku i również odstawić do ostygnięcia.

W wysokim naczyniu wymieszać składniki suche: mąkę, sodę oczyszczoną, kakao oraz przyprawę do piernika.

Mikserem ubić jajka dodać suche składniki oraz przestudzone płyny. Wszystko dokładnie wymieszać mikserem.

Gotowe ciasto wlewamy do keksówki wyłożonej papierem. Pieczemy ok 45 minut (do suchego patyczka) . w temperaturze 170 stopni. Po upieczeniu studzić w piekarniku przez 10 minut przy uchylonych drzwiczkach piekarnika.

Wystudzony piernik przeciąć poprzecznie raz lub dwa razy według uznania posmarować powidłami śliwkowymi i polać polew czekoladową.

Przygotowanie polewy

Czekoladę rozpuścić razem z mlekiem i masłem.

Zostaw komentarz