Dzisiaj polecam drożdżowe strucle makowe, które są trochę pracochłonne ale warto się poświęcić dla ich pysznego smaku.
Struclę można również przygotować z marmoladą lub jabłkami przygotowanymi jak do szarlotki.

Składniki na ciasto drożdżowe:
- 50 g drożdży
- 500 g mąki pszennej
- 150 g masła
- 125 ml mleka
- 100 g cukru pudru
- łyżeczka cukru
- opakowanie cukru wanilinowego
- 2 jajka
- 2 żółtka
Składniki na masę makową:
- 200 g maku
- cukru 50 g
- sparzonych rodzynek 50 g
- posiekanych orzechów włoskich 50 g
- łyżeczka aromatu migdałowego
- 2 jaja
- 80 g masła

Składniki na lukier:
- cukier puder 150 g
- sok z ½ cytryny
Wykonanie
Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru.
Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a na koniec przesianą mąkę.
Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.
Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować zimną wodą i wyłożyć połowę masy makowej. Następnie delikatnie zwinąć w rulon.
Strucle zwijamy w papier do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40-45 minut.

Przygotowanie masy makowej
Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce.
Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.
Przygotowanie lukru
Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę.
Ostudzoną strucle makową udekorować lukrem.