Strucla makowa + FILM

Strucla makowa

Dzisiaj polecam drożdżowe strucle makowe, które są trochę pracochłonne ale warto się poświęcić dla ich pysznego smaku.

Struclę można również przygotować z marmoladą lub jabłkami przygotowanymi jak do szarlotki.

Składniki na ciasto drożdżowe:

  • 50 g drożdży
  • 500 g mąki pszennej
  • 150 g masła
  • 125 ml mleka
  • 100 g cukru pudru
  • łyżeczka cukru
  • opakowanie  cukru wanilinowego
  • 2 jajka
  • 2 żółtka

Składniki na masę makową:

  • 200 g maku
  • cukru 50 g
  • sparzonych rodzynek 50 g
  •  posiekanych orzechów włoskich 50 g
  • łyżeczka aromatu migdałowego
  • 2 jaja
  • 80 g masła

Składniki na lukier:

  • cukier puder 150 g
  • sok z ½ cytryny

Wykonanie

Drożdże rozprowadzić w letnim mleku z łyżką cukru.

Masło utrzeć z cukrem pudrem i cukrem wanilinowym. Stopniowo dodawać całe jajka, a następnie żółtka. Do utartego masła dodajemy rozczyn drożdżowy, a  na koniec przesianą mąkę.

Ciasto wyłożyć na posypaną mąka stolnicę i wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki. Tak wyrobione ciasto odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło.

Gdy ciasto podwoi swoją objętość, podzielić na dwie części. Rozwałkować na prostokąt, posmarować zimną wodą i wyłożyć połowę masy makowej. Następnie delikatnie zwinąć w rulon.

Strucle zwijamy w papier do pieczenia i odstawiamy w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. Pieczemy w temp. 180 stopni ok 40-45 minut.

Przygotowanie masy makowej

Umyty mak zalać wrzątkiem i gotować przez 30 minut na małym ogniu.
Wystudzony mak osączyć i trzykrotnie zmielić w maszynce.

Żółtka utrzeć z cukrem, a białka ubić na sztywną pianę. Do ostudzonego maku z bakaliami dodać żółtka i pianę i dokładnie całość wymieszać.

Przygotowanie lukru

Cukier puder, z wodą i sokiem z cytryny utrzeć na jednolitą masę.
Ostudzoną strucle makową udekorować lukrem.

Zostaw komentarz