Dzisiaj polecam małe pączki serowe. Pączki są proste w przygotowaniu i są dobra alternatywą do tradycyjnych pączków na tłusty czwartek.

Składniki
- 500g twarogu
- 70 g śmietany kwaśnej
- 4 jajka
- 2 żółtka
- cukier wanilinowy
- 100 g cukru
- 800 g mąki (zostawić trochę do wałkowania i zagniatania)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- łyżeczka sody oczyszczonej
- łyżka octu
- olej do smażenia
Po usmażeniu można posypać cukrem pudrem.
Wykonanie
Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę, proszek do pieczenia oraz sodę . Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.
Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.

Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.
Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem.