Ciasto z truskawkami i migdałami

Ciasto z truskawkami i migdałami

Dawno już nie mnie tu nie było, ale mam nadzieje że już wszystko będzie dobrze. Miałam trochę problem ze zdrowiem oraz komputer się zepsuł i jest w naprawie. Po drodze były ważne uroczystości rodzinne oraz przedszkolne i nawet nie miałam jak zgrać zdjęć.

Ciasto z truskawkami i migdałami
Ciasto z truskawkami i migdałami

Składniki:

200g masła

250 g mąki

4 jajka

1 łyżeczka proszku do pieczenia

180 g cukru pudru

kilka kropel aromatu migdałowego

ok 350 g truskawek

2 łyżki cukru trzcinowego

2-3 łyżki płatków migdałowych

 

Ciasto z truskawkami i migdałami
Ciasto z truskawkami i migdałami

 

Wykonanie:

Miękkie masło utrzeć z cukrem pudrem (ok. 6 minut), na gładką i puszystą masę. Następnie dodawać do masy po 1 jajku, ciągle miksując (ok. 2 minuty po każdym jajku).

Mąkę wymieszać z proszkiem i małymi porcjami dodawać do ciasta, miksując na średnich obrotach, do połączenia składników.

Truskawki umyć, pokroić na mniejsze kawałki.

Ciasto z truskawkami i migdałami
Ciasto z truskawkami i migdałami

Blaszkę posmarować tłuszczem (jak piekłam w kwadratowej , podwójna porcje to wykładałam pergaminem). Ciasto przełożyć, udekorować truskawkami. Następnie posypać cukrem trzcinowym i płatkami migdałów.

Piec w piekarniku ok. 45 minut w 180 stopniach.

6 thoughts on “Ciasto z truskawkami i migdałami

Zostaw komentarz