Sałatka awokado

Sałatka z pęczakiem i awokado

Dzisiaj polecam sałatkę z pęczakiem i awokado. To wyjątkowo zdrowe i sycące danie, które doskonale sprawdzi się jako pożywny lunch czy lekka kolacja. Pęczak, będący bogatym źródłem białka i błonnika, doskonale komponuje się z kremową teksturą awokado, dodając potrawie nie tylko wartości odżywczych, ale i wyjątkowego smaku. Dodaj do sałatki trochę świeżej rukoli, pomidorków cherry i odrobinę sosu balsamicznego, aby nadać jej wyrazistości. To proste, ale niezwykle elegancko smakujące połączenie zadowoli nawet najbardziej wymagające podniebienia.

Składniki na 2 porcje

  • 100 g pęczaku (woreczek )
  • oliwa
  • sok z ½ cytryny
  • 1 cebulka ze szczypiorkiem
  • 200g wędzonej piersi z kurczaka
  • 3 plasterki sera żółtego
  • ½ papryki
  • łodyga selera naciowego
  • awokado
  • 4 suszone pomidory w oliwie
  • sól, pieprz, zioła prowansalskie

Wykonanie

Pęczak ugotować w lekko osolonej wodzie, odcedzić i wymieszać z oliwą(ja użyłam oliwy z dozowniku w spray).

Kurczaka wędzonego pokroić na mniejsze kawałki, dodać do miski z pęczakiem. Następnie pokroić cebulkę razem ze szczypiorkiem, seler naciowy drobno pokrojony oraz pomidory. Z pomidorów dodajemy odrobinę oliwy. Paprykę pokroić w niewielkie słupki.

Awokado dodajemy dopiero na koniec skropione sokiem z cytryny. Wszystko dokładnie mieszamy i zabieramy sałatkę z awokado do pracy na drugie śniadanie.

Zostaw komentarz