Pulpety w sosie pomidorowym

Pulpeciki w sosie pomidorowym + FILM

Dzisiaj polecam pulpety w sosie pomidorowym, które są nie tylko pyszne, ale też łatwe w przygotowaniu. To doskonały wybór dla każdego, kto szuka szybkiego, ale satysfakcjonującego posiłku. Aksamitny, bogato doprawiony sos pomidorowy idealnie komponuje się z miękkimi i soczystymi pulpetami, stanowiąc prawdziwą ucztę dla podniebienia. Idealne na obiad lub kolację, te pulpety można podawać z ulubionymi dodatkami, takimi jak makaron, kasza czy nawet ziemniaki. Aromatyczne zioła i przyprawy dodatkowo wzbogacą smak potrawy, zachwycając każdego smakosza domowej kuchni.

Składniki na masę mięsną

  • 500 g mięsa mielonego (u mnie z indyka)
  • 2 łyżki bułki tartej
  • cebula jedna duża lub 2 małe (pokroić i podzielić na dwie części połowę dodać do mięsa a drugą część do sosu)
  • jajko
  • 2 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • mąka do obtaczania
  • 2-3 łyżki oleju do smażenia

Składniki na sos

  • 50 g masła
  • cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 250 ml bulionu
  • 2 łyżki pasy pomidorowej
  • łyżka maki pszennej

Przygotowanie pulpetów

Do mięsa dodajemy cebulkę, czosnek, jajko oraz bułkę tartą. Wszystko doprawiamy do smaku solą, pieprzem oraz papryką (ja użyłam ostrej ale można też użyć słodkiej). Z mięsnej masy mielonej formujemy małe pulpeciki i obtaczamy w mące pszennej.

Na rozgrzanym oleju podsmażamy pulpety(jednak nie za długo bo będą duszone w sosie )

Przygotowanie sosu

Na maśle podsmażyć cebulkę wraz z czosnkiem. W bulionie rozpuścić pastę pomidorową oraz wymieszać z mąką. Gdy cebulka będzie już zarumieniona wlewamy bulion, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Gdy sos zacznie się gotować zmniejszamy moc palnika dodajemy pulpety i dusimy na małym ogniu ok 15 minut.

Zostaw komentarz