Pulpety w sosie paprykowym

Pulpety w sosie paprykowym
Pulpety w sosie paprykowym

Dzisiaj polecam pulpety w sosie paprykowym. Pieczona papryka połączeniu z pomidorami i ziołami tworzy zgęszczoną konsystencję, który nie wymaga podprawiania mąką.

Pulpety w sosie paprykowym
Pulpety w sosie paprykowym

Składniki:

500g mięsa mielonego
3 czerwone papryki
½ papryczki chili
puszka pomidorów w puszce
1 duża cebula lub 2 mniejsze
2 ząbki czosnku
rozmaryn, tymianek, oregano, bazylia wg uznania
1 pęczek pietruszki
1 jajko
oliwa z oliwek
mielona ostra papryka

Pulpety w sosie paprykowym

 

Wykonanie:

Papryki umyć, usunąć gniazda nasienne, ułożyć na blasze, piec ok 30 minut w rozgrzany, piekarniku (pieczemy do momentu aż pojawią się pęcherze uważając aby nie spalić). Jak wyciągniemy papryki z piekarnika przełożyć do woreczka foliowego. Po wystudzeniu papryki zdjąć skórkę, pokroić na mniejsze kawałki.
Cebulę, drobno pokroić podsmażyć na oliwie.
Do mięsa mielonego, dodać ok 1/3 usmażonej cebulki, jajko, sól i pieprz wszystko dokładnie wyrobić. Uformować pulpety , obsmażyć na oliwie.
Obraną paprykę połączyć z pomidorami, cebulką, czosnkiem, ziołami oraz pietruszką, wszystko dokładnie zmiksować blenderem. Doprawić do smaku sola, pieprzem i ostrą papryką
Tak przygotowanym sosem zalewamy pulpety i dusimy ok 20 minut.

Pulpety w sosie paprykowym

Pulpety w sosie paprykowym możemy podawać z ziemniakami.

One thought on “Pulpety w sosie paprykowym

Zostaw komentarz