Risotto

Risotto
Risotto

Gdy nie ma za dużo czasu na przygotowanie pożywnego dania? polecam risotto, nie jest skomplikowane w przygotowaniu, a bardzo pożywne.

Risotto

Składniki na 8 porcji:

8 pałek z kurczaka
1 filet (pokrojony na mniejsze kawałki)
50 dag ryżu risotto
1 papryka żółta
1 papryka zielona
1 papryka żółta
1 cebula
2 ząbki czosnki
20dag groszku mrożonego
2 kiełbasy śląskie
słodka papryka w proszku
olej do smażenia
sól, pieprz

Do przygotowania ryżu
1,2 l bulionu
100g masła

Risotto
Risotto

Wykonanie:

Cebulę obrać i drobno posiekać, po czym razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem przesmażyć na oleju. Dodać udka kurczaka, oraz filet oprószone solą oraz pieprzem i obsmażyć ze wszystkich stron na rumiano.
Papryki umyć, osuszyć, a po usunięciu gniazd, nasiennych pokroić w małe kawałki.
Kiełbasę pokroić na bardzo cienkie paseczki, podsmażyć na patelni na chrupiące skwarki.
Groszek ugotować, uważając aby nie był za bardzo rozgotowany, ma pozostać delikatnie twardy.
Ryż przygotować według przepisu na opakowaniu.
Ryż wymieszać z paprykami, groszkiem i skwarkami z kiełbasy. Wyłożyć do naczynia żaroodpornego i poukładać na nim pałki

2 thoughts on “Risotto

Zostaw komentarz