Dzisiaj polecam tarte wytrawną z cukinią, idealną opcję na lekki i zdrowy posiłek. Cukinia, będąca kluczowym składnikiem, jest nie tylko smaczna, ale i niskokaloryczna, co czyni ją doskonałym wyborem dla tych, którzy dbają o linię. Tartę można również wzbogacić o inne warzywa, takie jak pomidory, papryka czy cebula, co pozwoli na dodatkowe uwypuklenie smaku. Podawana na ciepło lub zimno, jest świetną propozycją na każdą porę roku.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/02/tarta-1.jpg?resize=640%2C426&ssl=1)
Tarta z pomidorami i cukinią
Składniki:
- 1 ½ szklanki mąki
- 100 g masła
- cukinia
- pomidorki koktajlowe
- kulka sera mozzarella
- 6 plastrów sera żółtego
- bazylia
- szczypta soli
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/02/tarta-2.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Przygotowanie sosu
- łyżka octu balsamicznego
- 2 łyżki oliwy
- po szczypcie soli, cukru i czosnku granulowanego
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/02/tarta.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Wykonanie:
Do mąki z sola dodać masło i posiekać nożem. Następnie wlać 4-5 łyżek wody i szybko zagnieść ciasto i włożyć je do lodówki na ok 45 minut.
Po tym czasie rozwałkować ciasto i przełożyć je do natłuszczonej formy. Podpiec przez 10 minut w temperaturze 180 stopni.
Mozzarelle pokroić w cienkie plasterki.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/02/tarta-3.jpg?resize=600%2C400&ssl=1)
Cukinie umyć i pokroić w cienkie plastry, a pomidorki przekroić na pól.
Na podpieczonym cieście układamy plastry sera żółtego, na serze układamy plasterki cukinii oraz mozzarrelle i pomidorki. Całość zapiekamy jeszcze przez 30 minut w 180 stopniach.