Szybko, smacznie i zdrowo

Dania bezmięsne Danie główne Kolacja Obiad

Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Cukinia faszerowana kaszą i pieczarkami

Sezon na cukinie trwa, więc polecam cukinie faszerowaną kaszą i pieczarkami

Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia

Składniki:

3 średniej wielkości cukinie
2 woreczki kaszy jęczmiennej
30 dkg pieczarek
natka pietruszki pokrojona
2 łyżki masła
1 cebula
30 dkg żółtego sera
sól, pieprz, zioła prowansalskie do smaku, tymianek

 

Faszerowana cukinia
Faszerowana cukinia

Wykonanie:

Kasze ugotować w osolonej wodzie. Pieczarki umyć, pokroić na mniejsze cząstki i podsmażyć na maśle. Kaszę po ugotowaniu osączyć, wymieszać z pieczarkami, doprawić do saku przyprawami.
Cukinie umyć, przekroić na pół i wydrążyć nasiona. Do tak przygotowanej cukinii nakładać farsz i ułożyć na blasze. Zapiekać w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Piec ok 30 minut, aż będzie miękka cukinia. Pod koniec pieczenia wyciągnąć z piekarnika i posypać tartym serem.

 

Zobacz również

10 komentarzy

  1. Bardzo fajne danie z cukinii 🙂 tak jeszcze nie faszerowałam!

  2. Już tyle razy sobie obiecywałam, ze przygotuje faszerowaną cukinię ale jakoś mi to nie wyszło, twój przepis i twoje zdjecia przekonują do tego, żeby to zrobić:) wygląda znakomicie:)

  3. Super danie 🙂

  4. podoba mi się nadzienie – jest inne niż to które zwykle daję:)

  5. Moje smaki… i  tak pięknie się prezentuje.

  6. Nadziewaną cukinię robię od roku i bardzo lubię czy to po wegetariańsku czy z mięsem. Pychota

  7. Bardzo apetycznie wygląda! 🙂

  8. Uwielbiam faszerowane warzywa! Świetny przepis! 🙂

  9. ale pyszności 😉

  10. ooo… faszerowanej jeszcze nie jadłam, a to nadzienie brzmi cuuudownie 🙂 na zdj widze parę cukiń, może starczyłoby i dla mnie?;D

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: