Szybko, smacznie i zdrowo

Danie główne Obiad

Prażucha ziemniaczana

Prażucha ziemniaczana

Dzisiaj trochę leniwe danie, dla wszystkich zabieganych. Nie często gości na naszym stole ze względu na ten boczek.

Prażucha ziemniaczana
Prażucha ziemniaczana

Składniki na 4 porcje:

1 kg ziemniaków
1 cebula
20 dag boczku wędzonego
sól

 

Prażucha ziemniaczana
Prażucha ziemniaczana

Wykonanie:

Ziemniaki obrać, opłukać, ugotować i gorące przecisnąć przez praskę. Boczek pokroić w drobną kostkę. Cebulę obrać, posiekać i podsmażyć z boczkiem, połączyć z ziemniakami i posolić. Całość wymieszać. Podawać z surówką.

Zobacz również

7 Comments

  1. nie wiedziałam, że tak się zowie to danie:D

    U mnie też rzadko, ale lubię takie klimaty 😉

  2. też rzadko, ale czasami zdarza się różne tradycyjne rzeczy jeść, do których chętnie się wraca raz na x czasu:)

  3. moja teściowa robiła to tak jak sie ziemniaki ugotowały sypała mąke z czubkiem do garnka i gotowała to tka długo jak mąka sie ścieła to dusiła to wszystko razem ,nabierała łyżką na z tłuszczem na tależ było fantastyczne danie!

  4. A ja nigdy nie spotkałam się z takim daniem! z jakiego jest regionu?

  5. U nas ze wzgledu na boczek bedzie się cieszyć dużą popularnością!

  6. oo nie słyszałam o takim pysznym daniu 🙂

    1. Przepis na to danie znalazłam w starej gazecie z przepisami.

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: