Małe pączki serowe
Dzisiaj polecam małe pączki serowe.

Składniki:
300g twarogu
2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
3 jajka
żółtko
opakowanie cukru wanilinowego
5 łyżek cukru
2,5- 3 szklanki mąki pszennej
1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
½ łyżeczki sody oczyszczonej
łyżeczka octu
olej do smażenia
cukier puder

Wykonanie:
Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.
Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.

Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.
Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem.