Dzisiaj szczególnie polecam spróbować małych pączków serowych. Te wyjątkowe smakołyki są idealne na deser lub jako słodka przekąska do porannej kawy. Ich delikatna, puszysta tekstura w połączeniu z subtelnie słodkim smakiem sera tworzy niezapomniane doznania kulinarne, które zadowolą każdego miłośnika ciasteczek i innych słodkości. Serdecznie zachęcam do wypróbowania tej przepysznej alternatywy dla tradycyjnych pączków.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/01/oponki.jpg?resize=600%2C400)
Składniki:
- 300g twarogu
- 2 łyżki gęstej kwaśnej śmietany
- 3 jajka
- żółtko
- opakowanie cukru wanilinowego
- 5 łyżek cukru
- 2,5- 3 szklanki mąki pszennej
- 1 ½ łyżeczki proszku do pieczenia
- ½ łyżeczki sody oczyszczonej
- łyżeczka octu
- olej do smażenia
- cukier puder
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/01/oponki-1.jpg?resize=600%2C400)
Wykonanie:
Twaróg przepuścić przez praskę, dodać śmietanę, mąkę wymieszaną z proszkiem i sodą. Następnie dodać cukier, ocet i jajka. Wszystkie składniki dokładnie.
Ciasto dokładnie wyrobić aż wszystkie składniki dokładnie się połączą. Ciasto rozwałkować na grubość pół centymetra i wycinać krążki literatką.
![](https://i0.wp.com/elawkuchni.pl/wp-content/uploads/2020/01/oponki-3.jpg?resize=600%2C400)
Pączki smażyć w oleju rozgrzanym do 175 stopni (po wrzuceniu kawałka ciasta powinno szybko wypłynąć na powierzchnię), z obu stron na złoty kolor.
Po wyciągnięciu pączki osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Wystudzone pączki posypać cukrem pudrem.