Barszcz do picia

Barszcz do picia
Barszcz do picia

Barszcz do picia  dobrze rozgrzewa  ale nie zawsze nam się chce gotować wtedy sięgamy po gotowy z torebki, ale to nie to samo. Po wypróbowaniu kilku różnych, wolę go ugotować sama jest o wiele smaczniejszy i na dłużej starczy.

Barszcz czerwony do picia
Barszcz czerwony do picia

Składniki: na ok 12 porcji

6 średnie buraki
włoszczyzna
2 łyżki oleju żeby podsmażyć małą cebulkę na rumiany kolor
2 ząbki czosnku, sól, pieprz, ocet, 1 łyżeczka cukru

Wykonanie:

Buraki oraz włoszczyznę, ziele angielskie, liście laurowe gotować aż będą miękkie buraki. Po ugotowaniu wyciągnąć z garnka buraki i wystudzić. Po ostudzeniu zetrzeć na tarce na grubych oczkach i zalać gorącym wywarem z gotowania (najlepiej wrzątkiem), po ok 10-15 minutach gdy nabierze koloru przecedzić i dodać kilka łyżek buraków (nie wszystkie) i doprawić do smaku solą pieprzem, cukrem, octem i czosnkiem. Na koniec dodać podsmażoną cebulkę i doprowadzić do wrzenia (nie gotować bo straci kolor!!!!!!). Idealny do picia z krokietami.

Zostaw komentarz