Buraczki zasmażane na ciepło + FILM

Buraczki zasmażane na ciepło

Dzisiaj polecam buraczki zasmażane na ciepło. Proste w przygotowaniu a jakie smaczne.

Składniki:

  • ok. 1 kg buraków ćwikłowych
  • cebula
  • 3 łyżki masła lub oleju (zdecydowanie lepszy smak po maśle)
  • po płaskiej łyżeczce soli i cukru oraz pieprzu
  • 3 łyżki soku z cytryny lub 2 łyżki octu jabłkowego
  • 1 jabłko

Wykonanie :

Buraki ugotować do miękkości  w skórce(przed gotowaniem dobrze umyć) i jeszcze ciepłe obrać ze skórki (obierając ciepłe trochę parzy w rękę ale nie musimy używać noża, skórka sama schodzi, natomiast gdy buraki wystygną w rękę  nie parzą ale skórkę trzeba obierać nożem).

Obrane buraki zetrzeć na tarce o małych lub średnich oczkach wraz z jabłkiem.

Cebulkę obrać ze skórki i drobno pokroić.

Masło roztopić i zeszklić cebulkę o 5 minut na mały ogniu. Do zeszklonej cebulki dodajmy starte buraczki i doprawiamy do smaku przyprawami.

Całość dusić na małej mocy palnika przez ok 15-20 minut.

Podawać z ziemniakami i kaszami.

Zostaw komentarz