Cynamonowy kurczak

Cynamonowy kurczak

Dzisiaj polecam soczystego kurczaka duszonego w winie. Ciekawy zestaw przypraw i dodatków powoduje, że kurczak nabiera doskonałego smaku. Możesz być pewny/pewna, że zachwycisz się tym smakiem. Gdy po raz pierwszy podałam go gościom to efekt był taki, że nie kleiła się rozmowa przy obiedzie – byli zajęci kurczakiem i komplementowaniem jego smaku.

Ciekawa kompozycja przypraw a zwłaszcza dodany cynamon, nadaje potrawie nie powtarzalny smak i aromat , który roznosi się po całej kuchni i nie tylko.

Cynamon często nam się kojarzy z potrawami na słodko, mało można spotkać takich przepisów, gdzie cynamon dodajemy do mięs.

Składniki

  • Kurczak poporcjowany lub same filety lub ćwiartki w zależności co lubicie. U mnie były dwie ćwiartki i dwa filety.
  • 2 łyżeczki mielonego cynamonu
  • łyżeczka soli
  • po pół łyżeczki mielonego pieprzu, czosnku granulowanego oraz imbiru
  • 5 rozgniecionych ząbków czosnku
  • cebula
  • 200 ml wytrawnego białego wina
  • 500 ml bulionu drobiowego
  • 180 g pasty pomidorowej
  • oregano najlepiej świeże ale można też użyć suszone
  • oliwa z oliwek

Wykonanie

Wszystkie suche przyprawy wymieszać (oprócz oregano) i natrzeć wcześniej umyte i osuszone mięso. Następnie na niewielkiej ilości oliwy podsmażyć kurczaka z obydwu stron (4-5 minut).

Kurczaka zdjąć z patelni a na oliwie podsmażyć cebulę i połowę czosnku (jeżeli jest mało oliwy można dodać) i poczekać aż zacznie się złocić. Gdy cebula już będzie usmażona wlać na patelnię wino i dusić wszystko, aż wino wyparuje. Następnie dodaj bulion, pastę pomidorową, oregano, pozostały czosnek i włożyć z powrotem kurczaka. Płyn powinien zakrywać mięso w ¾ . Patelnię przykryć i dusić na małym ogniu przez ok godzinę aż mięso zmięknie. Doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem i ulubioną sałatką

Zostaw komentarz