Chleb czosnkowy

Dzisiaj polecam pyszny chlebek czosnkowy, który szybko znika z talerza. Chlebek ten jest idealnym dodatkiem do wielu potraw, zarówno do sałatek, jak i do dań z grilla. Można go podać jako przystawkę na imprezie, rodzinnych spotkaniach czy letnich piknikach. Chlebek czosnkowy ma chrupiącą skórkę i miękki, aromatyczny środek, który zachwyci każdego miłośnika czosnku. Dodając do niego odrobinę świeżo posiekanej pietruszki i parmezanu, możemy uzyskać jeszcze bardziej wyrafinowany smak. Zapewniam, że kiedy spróbujecie, będziecie chcieli przyrządzać go częściej!

Składniki

  • 230 g mąki
  • łyżka cukru
  • jajko
  • ½ łyżeczki soli
  • 5 g suchych drożdży
  • 100 ml letniego mleka
  • 30 g masła
  • 2 łyżki siekanego szczypiorku
  • 20 g masła
  • żółtko
  • 150 g sera mozzarella
  • 3-4 ząbki czosnku

Wykonanie

W letnim mleku rozpuszczamy cukier, sól oraz suche drożdże. Gdy wszystko będzie dobrze wymieszane dodajemy mąkę a następnie jajko. Pod koniec wyrabiania dodajemy masło. Masło musi być miękkie aby lepiej nam się wchłaniało w ciasto.

Gdy masło już będzie dobrze wyrobione z ciastem rozpłaszczamy i odstawiamy na godzinę w ciepłe miejsce. Proces fermentacji można skrócić dając do piekarnika nagrzanego na 50 stopni na ok pół godziny.

Gdy ciasto będzie nam wyrastało przygotowujemy masło do posmarowania.

Żółtko ucieramy z miękkim masłem, następnie dodajemy czosnek i szczypiorek.

Gdy ciasto jest już wyrośnięte nacinamy tempom stroną noża, aby było lepiej nam rwać po upieczeniu chlebek. Smarujemy przygotowanym wcześniej masłem i posypujemy tartym serem mozzarella.

Pieczemy 15 -20 minut w temperaturze 180 stopni.

Zostaw komentarz