Szybko, smacznie i zdrowo

Kolacja Śniadanie Zapiekanki

Tosty z piekarnika

Tosty z piekarnika

Jestem dzisiaj taka zadowolona, bo idę uzgadniać ostatnie szczegóły, co do mojej nowej malutkiej kuchni. Efekt końcowy zobaczą dopiero w lipcu, ale już się cieszę.
Dzisiaj niestety tosty jeszcze ze starego piekarnika, ale i tak były bardzo smaczne.

IMG_1423

Składniki:

8 kromek pieczywa tostowego
8 plasterków sera żółtego
masło
3-4 ząbki czosnku
8 plasterków wędzonej szynki
2 pomidory
mielona gałka muszkatołowa
bazylia
sól, pieprz

Wykonanie:

Pomidory sparzyć wrzątkiem i po ściągnięciu skórki pokroić w grube plastry. Czosnek obrać i posiekać. Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Kromki pieczywa tostowego posmarować masłem , ułożyć w żaroodpornym półmisku. Każdą kromkę posypać posiekanym czosnkiem, przykryć plasterkiem szynki, a potem plastrem pomidora posypanym solą i pieprzem na koniec przykryć plasterkiem sera. Grzanki oprószyć gałką muszkatołową, wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 10 min. Podawać bardzo gorące. Przed podaniem udekorować listkami bazylii.

Zobacz również

9 komentarzy

  1. Smacznie tu. Zapraszam również do Nas!

  2. Ale super! 🙂
    Mmmm.. jestem za:)

  3. Kiedyś często podobne tosty robiłam. Ale dobrze, że o nich przypomniałaś 🙂

  4. Pamietam, jak ja się cieszyłam z nowej kuchni:) Twoje posty to prosty i smaczny posiłek:))

  5. Nominujemy Cię i Twój blog do nagrody Liebster Blog Award, jednocześnie zapraszam do zabawy i na naszego bloga po odbiór nominacji http://kulinarnyswiatkoncziiszpileczki.blogspot.com/ Pozdrawiamy Konczi i Szpileczka 🙂

  6. Proste a pyszne 🙂 na pewo takie zrobie 🙂

  7. świetne na kolację lub śniadanie:)

  8. Lubię tosty. Moje ulubione to te klasyczne z samym serem żółtym i ketchupem. Na słodko z bananem i nutellą.

  9. Świetnie się prezentują, bardzo lubię tosty, ale rzadko je robię 😉

Zostaw komentarz

%d bloggers like this: