Dzisiaj polecam naleśniki biszkoptowe. Naleśniki można podawać z bitą śmietana i owocami.

Składniki
- łyżka masła klarowanego
- szczypta soli
- 10 g cukru
- 120 ml wody
- 250 ml mleka
- 4 jajka
- 160 mąki (jeżeli chcemy możemy zwiększyć mąkę do 200 będą gęściejsze)
- 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
- owoce
- cukier puder
Wykonanie:
Śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru.
Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Żółtka mieszam razem z mlekiem, szczyptą soli, cukrem i masłem klarowanym, następnie dodaję mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane dodajemy wodę. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy.
Przed smażeniem patelnię smarujemy masłem klarowanym, nalewany naleśniki i smażymy na złoty kolor.
Gotowe naleśniki gorące możemy posypać cukrem pudrem. Natomiast do bitej śmietany musimy trochę przestudzić.