Naleśniki biszkoptowe

Dzisiaj polecam naleśniki biszkoptowe. Naleśniki można podawać z bitą śmietaną i owocami, na przykład z truskawkami, malinami, czy jagodami. Te pulchne i delikatne naleśniki są idealne na śniadanie, deser, a nawet na lekki obiad. Można je również wzbogacić dodatkiem syropu klonowego, miodu lub czekolady, co sprawia, że stają się jeszcze bardziej wyjątkowe. Jeśli masz ochotę na coś bardziej wytrawnego, spróbuj dodać do nich twarożek i szczypiorek lub ser i szynkę. Smacznego!

Składniki

  • łyżka masła klarowanego
  • szczypta soli
  • 10 g cukru
  • 120 ml wody
  • 250 ml mleka
  • 4 jajka
  • 160 mąki (jeżeli chcemy możemy zwiększyć mąkę do 200 będą gęściejsze)
  • 500ml śmietanki kremówki 30% lub 36%
  • owoce
  • cukier puder

Wykonanie:

Śmietankę ubijam na sztywno z dodatkiem cukru pudru.

Białka jajek oddzielam od żółtek i ubijam na sztywno. Żółtka mieszam razem z mlekiem, szczyptą soli, cukrem i masłem klarowanym, następnie dodaję mąkę wymieszana z proszkiem do pieczenia. Gdy wszystko będzie już dobrze wymieszane dodajemy wodę. Na koniec delikatnie dodajemy pianę z białek i wszystko mieszamy.

Przed smażeniem patelnię smarujemy masłem klarowanym, nalewany naleśniki i smażymy na złoty kolor.

Gotowe naleśniki gorące możemy posypać cukrem pudrem. Natomiast do bitej śmietany musimy trochę przestudzić.

Zostaw komentarz