Drożdżowe racuchy

Drożdżowe racuchy

Czasami są takie dni że ma się nie ma na nic ochoty, wszystko denerwuje i …..

Wczoraj miałam właśnie taki dzień, byle do wiosny.

Na osłodę dnia na obiad były racuchy drożdżowe.

Racuchy
Racuchy

Składniki na 4-6 porcji:

3 dag drożdży
3 łyżki cukru
2 szklanki mąki
½ litra mleka
2 jabłka
olej do smażenia

Do posypania

cukier lub cukier waniliowy z dodatkiem cynamonu

CIASTO: drożdże łączymy z cukrem, łyżką mąki i zalewamy ciepłym mlekiem. Zaczyn delikatnie mieszamy i odstawiamy w ciepłe miejsce pod przykryciem na ok. 10 min. Do miski z zaczynem przesypujemy resztę mąki, dodajemy jajko i wlewamy drożdżowy zaczyn. Wszystko dokładnie łączymy, aby uzyskać jednolite i gładkie ciasto. Odstawiamy je na ok 30 minut w ciepłe miejsce.

Jabłka obieramy, drobno kroimy, usuwając gniazda nasienne i dodajemy do ciasta. Mieszamy wszystko razem dokładnie i ponownie odstawiamy na kilka minut w ciepłe miejsce.

Placuszki smażymy na bardzo gorącym oleju z obu stron na rumiano. Podajemy gorące, posypane cukrem lub cukrem waniliowym z cynamonem. Dodatkowo można podać oddzielnie  słodką śmietankę lub serek waniliowy homogenizowany.

4 thoughts on “Drożdżowe racuchy

Zostaw komentarz