Ziemniaki pieczone

Dzisiaj polecam ziemniaki pieczone z sosem tzatziki. Jest to doskonałe danie dla tych, którzy lubią połączenie chrupiących ziemniaków z orzeźwiającym sosem. Ziemniaczki zapiekane to prosty, ale wyjątkowo smaczny sposób na przygotowanie popularnych bulw. Połączenie z sosem tzatziki, który zawiera jogurt, ogórek, czosnek oraz zioła, dodaje danie świeżości i lekkości. Idealnie nadaje się na letni obiad lub jako dodatek do grillowanych potraw.

 Składniki

  • ziemniaki średniej wielkości dokładnie umyte
  • sól
  • pieprz
  • oregano
  • tymianek
  • olej
  • czosnek

Składniki na sos

  • 250 ml jogurtu naturalnego
  • 2 małe ogórki lub jeden duży
  • 3-4 ząbki czosnku
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki oliwy z oliwek

Przygotowanie ziemniaków

Ziemniaki jednakowej wielkości, dokładnie myjemy i nacinamy. Układamy na blasze, dodajemy czosnek oraz oprószamy solą i pieprzem. Skrapiamy delikatnie olejem i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 230 stopni bez termoobiegu, przez 30 minut. Po upływie tego czasu doprawiamy ziołami oraz solą i pieprzem. Delikatnie skrapiamy olejem i ponownie pieczemy ok 30 minut w temp. 230 stopni.

Przygotowanie sosu

Ogórki obieramy ze skórki przecinamy na pół i wydrążamy gniazda nasienne. Oprószamy solą i odstawiamy na pół godziny aby puściły sok.

Gdy ogórki już puszczą sok, odcedzamy dodajemy do jogurtu naturalnego doprawiamy solą i pieprzem. Dodajemy 2-3 zabki czosnku przeciśniętego przez praskę oraz oliwę z oliwek i drobno posiekany koperek.

Przed podaniem ziemniaczki pieczone polewamy sosem.

Zostaw komentarz