Soczysta pieczeń z indyka + FILM

Soczysta pieczeń z indyka

Dzisiaj polecam soczystą pieczeń z indyka.

Podane składniki do marynaty są na około kilograma fileta. Ale wiadomo że nie kupujemy kilograma tylko cały filet, tak więc doprawiając większy filet możemy zwiększyć ilość przypraw.

Składniki

  • 1 kg fileta z piersi indyka
  • papryka słodka łyżeczka
  • tymianek łyżeczka
  • papryka ostra szczypta
  • musztarda łyżeczka
  • miód płynny 2 łyżki
  • sok z połówki cytryny
  • olej 2-3 łyżki
  • sól 1 ½ łyżeczki
  • pieprz płaska łyżeczka

Wykonanie

Z podanych wyżej przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy fileta. Natartego fileta wkładamy do siatki lub mocna obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Gdy mięso przejdzie przyprawami pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu rękaw rozcinamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut aby pieczeń się zarumieniła.

Po upieczeniu studzimy w powstałym sosie do całkowitego wystudzenia.

Jeżeli ciepłą pieczeń zaczniemy kroić wypłynie nam skok i będzie sucha.

Zostaw komentarz