Dzisiaj polecam soczystą pieczeń z indyka.
Podane składniki do marynaty są na około kilograma fileta. Ale wiadomo że nie kupujemy kilograma tylko cały filet, tak więc doprawiając większy filet możemy zwiększyć ilość przypraw.

Składniki
- 1 kg fileta z piersi indyka
- papryka słodka łyżeczka
- tymianek łyżeczka
- papryka ostra szczypta
- musztarda łyżeczka
- miód płynny 2 łyżki
- sok z połówki cytryny
- olej 2-3 łyżki
- sól 1 ½ łyżeczki
- pieprz płaska łyżeczka
Wykonanie
Z podanych wyżej przypraw przygotowujemy marynatę, którą nacieramy fileta. Natartego fileta wkładamy do siatki lub mocna obwiązujemy sznurkiem, wkładamy do rękawa do pieczenia i odstawiamy w chłodne miejsce najlepiej na całą noc.

Gdy mięso przejdzie przyprawami pieczemy 60 minut w temperaturze 180 stopni. Po upływie tego czasu rękaw rozcinamy i pieczemy jeszcze ok. 15 minut aby pieczeń się zarumieniła.
Po upieczeniu studzimy w powstałym sosie do całkowitego wystudzenia.
Jeżeli ciepłą pieczeń zaczniemy kroić wypłynie nam skok i będzie sucha.