Puszysty sernik waniliowy

Puszysty sernik waniliowy

Dzisiaj polecam sernik waniliowy. Sernik jest szybki w przygotowaniu, ale czas oczekiwania jest bardzo długi. Nie jeden łasuch nie może się doczekać. Aby przygotować sernik waniliowy, potrzebujesz kilku podstawowych składników: serka twarogowego, jajek, cukru, ekstraktu waniliowego. Najpierw zmiksuj ser z jajkami i cukrem, dodając ekstrakt waniliowy dla smaku. Następnie wylej masę do tortownicy i piecz w piekarniku. Po upieczeniu sernik musi się chłodzić przez kilka godzin w lodówce, co jest najdłuższym etapem przygotowania. Ale warto poczekać, bo smak tego sernika jest wyjątkowy i z pewnością zadowoli nawet najbardziej wymagających smakoszy. Smacznego!

Składniki

  • 1kg sera twarogowego sernikowego z wiaderka
  • 500g serka mascarpone
  • 4 jajka
  • 250 ml śmietanki 30 %
  • 150 g cukru
  • budyń waniliowy
  • 30 g mąki ziemniaczanej
  • pasta waniliowa

Wykonanie

Twaróg sernikowy z wiaderka, do tego dodać serek mascarpone, razem wymieszać. Gdy sery będą już wymieszane dodać śmietankę, cukier, żółtka oraz pastę waniliową (pastę można zastąpić prawdziwą wanilią lub cukrem z prawdziwą wanilią).

Białka ubić na sztywno, dodać do masy twarogowej. Na koniec dodajemy budyń oraz mąkę ziemniaczaną.

Masę serową przekładamy do formy (24 cm) wysmarowanej masłem i obsypanej kaszą manną. Pieczemy w temp. 190 przez 15 minut. Po upływie tego czasu zmniejszamy temp. do 160 i pieczemy jeszcze 90 minut. Po upływie 60 minut przykrywamy sernik papierem do pieczenia aby się nie przypalił.

Upieczony sernik studzimy w uchylonym piekarniku do całkowitego wystudzenia. Wystudzony sernik odstawiamy na 4-5 godzin aby stężał.

Po wystudzeniu można polać stopioną czekoladą.

Zostaw komentarz